Είμαστε ότι τρώμε
Καλώς ήρθατε στη σελίδα που είναι αφιερωμένη σε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα σχετικά με τη διατροφή. Τελικά, είμαστε ότι τρώμε; Πόσο μας επηρεάζουν οι διατροφικές μας επιλογές;
Η τροφή μας συνιστά παράγοντα αποφασιστικής σημασίας
Η τροφή μας συνιστά παράγοντα υγείας αποφασιστικής σημασίας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτό που καταναλώνουμε επηρεάζει τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Για παράδειγμα ενώ μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές που τρώμε μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία. Η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.
Μέτρο στις ποσότητες & ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή που διατηρεί και προάγει την υγεία μπορεί να παραμείνει νόστιμη και μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει εξόδους με φίλους και απόλαυση από τα αγαπημένα μας φαγητά.
Οι διατροφικές στερήσεις (όταν δεν υπάρχει παθολογική ένδειξη για αποφυγή συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων - π.χ δυσανεξία στη λακτόζη), οι αυστηρές δίαιτες και η καταναγκαστική κατανάλωση υγιεινών τροφών δεν έχουν θέση σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Το κλειδί για μια ισορροπημένη & υγιεινή διατροφή είναι να έχετε μέτρο στις ποσότητες και η ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά.
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»
Η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών χρόνιων ασθενειών. Χρειάζεται να κατανοήσετε ότι η διατροφική πρόληψη των χρόνιων ασθενειών απαιτεί συστηματική προσπάθεια. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που στοχεύει στην πρόληψη και όχι τόσο στη θεραπεία.
Το 1/4 από αυτά που τρως σε κρατούν ζωντανό
τα υπόλοιπα 3/4 κρατούν τον γιατρό σου ζωντανό.
- Αρχαία αιγυπτιακή παροιμία
Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή:
-
Επηρεάζουμε θετικά την ποιότητα της ζωής μας
-
'Εχουμε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση
-
Καλύτερη ποιότητα ύπνου
-
Υγιές σωματικό βάρος
-
Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
-
Λαμπερό δέρμα
Αντίκτυπο στο περιβάλλον
Το φαγητό που τρώμε όμως δεν είναι μόνο σημαντικό για την υγεία μας, αλλά έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εκτός από την την διατροφική αξία της τροφής μας, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε επίσης τον αντίκτυπο που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στον πλανήτη.
Όταν επιλέγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα τοπικής προέλευσης, όχι μόνο υποστηρίζουμε τους τοπικούς αγρότες και επιχειρήσεις, αλλά μειώνουμε επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων, τη διατήρηση του νερού, την προώθηση της βιοποικιλότητας και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, ενώ παράλληλα θα προωθήσει πιο βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων για τις μελλοντικές γενιές.
Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να ήταν κατατοπιστικές και να σας ενέπνευσαν να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές που όχι μόνο θα βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία σας, αλλά και θα συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.