top of page

Βασιλικός: Διατροφική Αξία & Ιδιότητες

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό - φαρμακευτικό φυτό με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική. Η λέξη "βασιλικός" προέρχεται από τη λέξη "βασιλεύς". Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα δόθηκε από την Αγία Ελένη, η οποία οδηγήθηκε τυχαία στο σημείο που φύτρωσε το φυτό και η έντονη μυρωδιά του έγινε η αφορμή να ζητήσει να σκάψουν στο σημείο επειδή αισθάνθηκε ότι εκεί κάτω βρισκόταν ο Τίμιος Σταυρός.

Για το λόγο αυτό συνηθίζεται να μοιράζουν βασιλικό στις εκκλησίες στις 14 Σεπτέμβρη στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στην μαγειρική για να προσθέσει γεύση και χρώμα στις συνταγές, αλλά ταυτόχρονα η κατανάλωση του παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία μας.


Διατροφική Αξία

Ο βασιλικός είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Επίσης, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και αιθέρια έλαια, τα οποία εκτός από το έντονο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση που δίνουν στο φαγητό έχουν πολλά διατροφικά οφέλη.


Οφέλη στην υγεία

Προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες

Ο βασιλικός περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βήτα καροτίνη, ανθοκυανίνες, ευγενόλη και λιμονένιο, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μειώνοντας τη βλάβη των κυττάρων.


Καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο βασιλικός αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και στην ομοιόσταση του ασβεστίου. Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια του βασιλικού αποτελούν καλό σύμμαχο για την μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.


Αντιβακτηριακές & Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα πτητικά αιθέρια έλαια του βασιλικού, όπως η ευγενόλη, η λιναλόλη και η κινεόλη, παρέχουν σημαντική αντιμικροβιακή αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της ευγενόλης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.


Ο βασιλικός στην διατροφή μας

Μερικές από τις παραπάνω ουσίες χάνονται κατά τη διαδικασία της ξήρανσης γιαυτό να προτιμάτε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού, όποτε είναι δυνατόν. Ως αρωματικό φυτό μπορείτε να το προσθέσετε για να αρωματίσετε σάλτσες και σούπες και ταιριάζει ιδανικά σε όσες συνταγές έχουν ως βάσει τη τομάτα.

Φτιάξτε την δική σας σπιτική σάλτσα πέστο βασιλικού.

Δοκιμάστε να το εντάξετε στο πρωινό σας φτιάχνοντας το αγαπημένο μου σάντουιτς με μανούρι, τομάτα, αυγό και ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.

Φτιάξτε ρόφημα με φύλλα βασιλικού, μέλι, τζίντζερ και lime για να μειώσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος.


Πώς αποθηκεύουμε τον βασιλικό

Τα φρέσκα φύλλα βασιλικού μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε σκεύος συντήρησης για βότανα ή τυλιγμένα σε μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοθήκες, τοποθετώντας τα φύλλα του βασιλικού μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα "παγάκια" προσθέτοντας τα σε σάλτσες, σούπες ακόμα και σε ντρέσινγκ για σαλάτες.



 

! Όπως όλα τα βότανα, καλό είναι να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και όχι σε καθημερινή βάση.

Σχετικές αναρτήσεις

Comments


bottom of page