top of page

Πως οι τροφές και οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν τη διάθεση μας

Οι τροφές που καταναλώνουμε δεν παρέχουν μόνο ενέργεια στον οργανισμό μας.

Έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία. Οι διατροφικές μας επιλογές και οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιρροή της διάθεσης, των επιπέδων ενέργειας και της συνολικής ψυχικής μας υγείας.



Διατροφή και Συναισθηματική υγεία


Οι έρευνες αναδεικνύουν συνεχώς τη συσχέτιση μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και μιας βελτιωμένης συναισθηματικής ευεξίας. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ρυθμίζουν τη διάθεση.


Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, αντσούγιες, σαρδέλες), στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, κάσιους) και σε σπόρους (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia) συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, επηρεάζοντας θετικά τη διάθεση μας.



Επιπτώσεις των Επιπέδων Σακχάρου στη Διάθεση


Οι τροφές που επιλέγουμε και οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή επεξεργασμένων τροφίμων προκαλεί διακυμάνσεις (απότομη αύξηση και πτώση) στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε διακυμάνσεις της διάθεσης, ευερεθιστότητα και αίσθημα κόπωσης.


Η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας μια σταθερή παροχή ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς έντονες μεταπτώσεις στην διάθεση μας. Επιπλέον, σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε πολλούς απλούς υδατάνθρακες, τα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου.



Η σύνδεση Εντέρου-Εγκεφάλου


Η υγεία του εντέρου μας συνδέεται στενά με την ψυχική μας υγεία. Το μικροβίωμα του εντέρου, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή μας. Ένα ισορροπημένο και ποικιλόμορφο μικροβίωμα υποστηρίζει την καλή ψυχική ευεξία, ενώ

έχει διαπιστωθεί ότι η ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος εμπλέκεται σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το στρες, την κατάθλιψη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.


Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα. Η εβδομαδιαία ενσωμάτωση κατανάλωσης γιαούρτης, κεφίρ, ξινολάχανου και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζουν θετικά την υγεία του εντέρου και κατά συνέπεια βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία.


Κατανάλωση Μαύρου Τσαγιού και Επίπεδα Κορτιζόλης


Τα αφεψήματα βοτάνων συμβάλλουν στην βελτίωση της διάθεσής σας και στην καταπολέμηση των σωματικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σώμα. Ειδικά το μαύρο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες και να δημιουργήσει μια πιο ήρεμη διάθεση.



Mindful Eating: Ενίσχυση της Διάθεσης και της Ικανοποίησης


Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια πρακτική που εστιάζει στο να είμαστε πλήρως παρόντες και προσεκτικοί κατά την κατανάλωση των γευμάτων μας. Είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε το φαγητό μας, να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά, χωρίς περισπασμούς.


Όταν επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο φαγητό, αυξάνουμε την ευχαρίστηση που αντλούμε από αυτό. Αντί να τρώμε απλώς για να γεμίσουμε το στομάχι μας, επικεντρωνόμαστε στη γεύση, την υφή, και την αίσθηση του φαγητού στο στόμα μας. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο θετική και ισορροπημένη διάθεση.


Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το φαγητό μας επηρεάζει σημαντικά την ψυχική μας υγεία και τη διάθεσή μας. Μια συνειδητή προσέγγιση στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη και θετική ψυχική κατάσταση.


Συμπερασματικά


Συνοψίζοντας, είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούμε το στενό δεσμό μεταξύ της διατροφής και της διάθεσής μας. Ο τρόπος που επιλέγουμε να τρεφόμαστε έχει μεγάλη επίδραση στην ενέργεια μας και στην ψυχική μας υγεία. Αρχίστε να δίνετε προσοχή στο πώς σας κάνει να αισθάνεστε η κατανάλωση διαφορετικών τροφών - όχι μόνο εκείνη τη στιγμή, αλλά και την επόμενη μέρα. Μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μας μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που νιώθουμε και λειτουργούμε καθημερινά.

Σχετικές αναρτήσεις

bottom of page