top of page

Συμβουλές οργάνωσης ψυγείου για καλύτερη διατήρηση των τροφίμων

Το ψυγείο είναι η καρδιά της κουζίνας . H σωστή οργάνωση του όμως είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των τροφίμων. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το διαθέσιμο χώρο και πως να τοποθετήσετε τα τρόφιμα για να παραμείνουν φρέσκα και ασφαλή μέχρι την κατανάλωση.



Οργάνωση ψυγείου- Είναι σημαντικό να τοποθετούμε τα τρόφιμα στα σωστά σημεία του ψυγείου για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διατήρηση τους.


Θερμοκρασία Συντήρησης & Ψύξης


Ανάμεσα στους 5 °C και 6 °C αρχίζουν και αναπτύσσονται τα βακτήρια στα τρόφιμα. H συντήρηση του ψυγείου θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από τους 5 °C. Και να την προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και το πόσο γευμάτο είναι το ψυγείο σας. Αντίστοιχα η θερμοκρασία της κατάψυξης θα πρέπει να είναι κάτω των -18 °C. Ένα θερμόμετρο ψυγείου θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία παραμένει πάντα στα επιθυμητά επίπεδα.


Πάνω Ράφι - Τρόφιμα Έτοιμα για Κατανάλωση:


Στο πάνω ράφι, τοποθετήστε τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, όπως σαλάτες, μαγειρεμένα φαγητά, συσκευασμένα τρόφιμα και γλυκά. Τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία ή καλά σκεπασμένα με μεμβράνη τροφίμων. Τα γυάλινα δοχεία είναι ιδανικά για την αποθήκευση φαγητού, καθώς δεν απορροφούν οσμές και πλένονται εύκολα.


Μεσαία Ράφια - Αυγά, Γαλακτοκομικά & Αλλαντικά:

Στα μεσαία ράφια, προτιμήστε να τοποθετήσετε γαλακτοκομικά, αυγά και αλλαντικά. Αυτό το ράφι παρέχει σταθερή θερμοκρασία, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της φρεσκάδας και την αποφυγή αλλαγών θερμοκρασίας που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ευπαθών τροφίμων. Το πιο συνηθισμένο λάθος στην οργάνωση του ψυγείου είναι να αποθηκεύονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου. Το συχνό άνοιγμα της πόρτας προκαλεί διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο συγκεκριμένο σημείο.

Χαμηλό Ράφι: Κρέας, Ψάρι & Θαλασσινά:


Στο χαμηλό ράφι του ψυγείου τοποθετούμε τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας το ψάρι και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρόφιμα είναι ευαίσθητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας και μπορούν εύκολα αλλοιωθούν. Για το λόγο αυτό πρέπει να τοποθετούνται στο χαμηλότερο ράφι, όπου η θερμοκρασία συνήθως είναι πιο χαμηλή. (σε μερικά ψυγεία το πρώτο ράφι είναι αυτό που έχει την χαμηλότερη θερμοκρασία). Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε σφραγισμένα δοχεία ή σε σακούλες vaccum, για να αποφεύγεται η μεταφορά των υγρών (επιμόλυνση) και να η απώλεια υγρασίας και γεύσης.

Ορισμένα ψυγεία διαθέτουν ειδικά συρτάρια ή θήκες που σχεδιάστηκαν ειδικά για την αποθήκευση κρέατος, ψαριού και θαλασσινών. Αυτά τα συρτάρια συνήθως παρέχουν ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης, όπως ρυθμιζόμενη υγρασία ή θερμοκρασία, για να διατηρούνται αυτά τα τρόφιμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Εάν το ψυγείο σας διαθέτει τέτοιο ειδικό συρτάρι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε αυτό για την αποθήκευση τους.


Στην προθήκη: Φρούτα & Λαχανικά


Η προθήκη είναι ιδανική για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών λόγω του καλού εξαερισμού που παρέχει.

Το αιθυλένιο είναι μια ένωση που παράγεται από ορισμένα φρούτα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και αλλοίωσης άλλων φρούτων και λαχανικών που βρίσκονται κοντά του.


Για να αποφύγετε την επιτάχυνση της ωρίμανσης των υπολοίπων φρούτων και λαχανικών, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο χωριστά από τα υπόλοιπα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με τον διαχωρισμό των φρούτων και λαχανικών σε διαφορετικά τμήματα της προθήκης ή ακόμα και με τη χρήση ξεχωριστών δοχείων ή σακουλών.


Η χρήση χάρτινων σακουλών μαναβικής είναι μια εξαιρετική πρακτική για να προστατεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τις επιμολύνσεις και τις οσμές, ενώ επίσης βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας τους. Όταν τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε χάρτινες σακούλες μαναβικής, βεβαιωθείτε ότι οι σακούλες είναι καθαρές και στεγνές προτού τα τοποθετήσετε.

Στην πόρτα - Μη ευπαθή τρόφιμα & Συσκευασμένα


Η πόρτα του ψυγείου είναι ο χορός της συντήρησης με την υψηλότερη θερμοκρασία (γύρω στους 9 με 11 °C). Ιδανικά στην πόρτα του ψυγείου είναι καλό να τοποθετείτε μόνο προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως αναψυκτικά, μπαχαρικά, σάλτσες, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και καφέ και φρέκα μυρωδικά. Η χρήση ειδικών δοχείων φύλαξης για τα φρέσκα μυρωδικά είναι μια εξαιρετική ιδέα για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο διάστημα έως και 4 εβδομάδες. Τέτοια δοχεία προσφέρουν συνήθως ειδικά σχεδιασμένα συστήματα εξαερισμού που ελέγχουν την υγρασία και την κυκλοφορία του αέρα, προστατεύοντας τα μυρωδικά από το να μαραθούν ή να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Prepara Δοχείο Φύλαξης Χορταρικών/Βοτάνων. Είναι σημαντικό να ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου μόνο όταν είναι απαραίτητο και να προσπαθείτε να μειώσετε τον χρόνο που παραμένει ανοικτή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διατηρήσετε σταθερή τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο και να μειώσετε την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας. Η σοκολάτα διατηρείται στους 13 έως 25° C. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστάται η ψύξη της σοκολάτας καθώς αποτρέπει το λιώσιμο και την αλλοίωση της υφής της. Η σοκολάτα απορροφά όλες τις μυρωδιές για αυτό είναι καλύτερο να αποθηκεύεται στην πόρτα του ψυγείου μακρυά από τρόφιμα με έντονη οσμή. Και μην ανησυχείτε! Δεν έχει χαλάσει! Τα άσπρα στίγματα στην επιφάνεια της σοκολάτας οφείλονται στο βούτυρο κακάο που βγαίνει στην επιφάνεια όταν ψύχεται. Καταναλώστε πάντα με μέτρο αλλά άφοβα!

Tips φρεσκάδας


Το ψυγείο είναι απαραίτητο να καθαρίζετε μια φορά ανά τέσσερις μήνες. Χρησιμοποιείστε ειδικό καθοριστικό χωρίς χλώριο ή ζεστό νερό και υγρό πιάτων για να καθαρίσετε όλα τα συρτάρια και το εσωτερικό του θαλάμου. Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την απουσία ανεπιθύμητων οσμών στο εσωτερικό του ψυγείου, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ανοικτό κουτί μαγειρικής σόδας στο δεύτερο ή το τρίτο ράφι.

Σχετικές αναρτήσεις

bottom of page